Wolność jest to prawo czynienia tego wszystkiego, co nie zaszkodzi innym - Edmund Husserl
Na zdrowie... »

Zimowy numer "Filiżanki smaków"

Jak zwykle wydanie rozpoczynamy podróżą - tym razem udajemy się do meksykańskiej stolicy czekolady - Oaxaca, miasta, którego zalane słońcem ulice przenika słodki zapach i w którego arteriach, jak krew w żyłach, płynie czekolada. Odganiamy zimowe chłody łykiem gorącej czekolady champurrado z dodatkiem mąki kukurydzianej i słodko-pikantnym sosem mole.  Odwiedzamy również słynną moskiewską fabrykę czekolady Krasnyj Oktjabr i  z bliska przyglądamy się procesowi produkcji jej sztandarowych produktów m.in. czekolady "Aljonka".W numerze przenosimy się także w przeszłość i zagłębiamy w temat kontrowersji wokół postaci Jerzego Franciszka Kulczyckiego - pierwszego kawiarza Wiednia.
W "Przewodniku smaków" przyglądamy się uważniej wyparzonym listkom czarnej herbaty, poznając powody, dla których ten rodzaj herbaty nazywany jest w Chinach "czerwonym". 
Towarzyszem zimowych wieczorów jest często grzane wino, a jego ważnym składnikiem  - goździki. W numerze wyczerpująco piszemy o tej aromatycznej przyprawie, która zanim w dużej ilości i niskiej cenie trafiła na półki sklepów, narobiła niezłego zamieszania, w którym swój udział mieli piraci i szpiedzy.
Czytelników zachęcamy do poznania założeń ruchu Slow Food, który skupia miłośników celebrowania posiłków i zdrowego odżywiania. W zimowej "Filiżance Smaków"  poczytać można również o arabice, dowiedzieć się, jak dobrać odpowiedni serwis do napoju i prawidłowo przechowywać kawę w domu. W "Smakach dla duszy i ciała" przedstawiamy luksusowy diament, który z powodzeniem jest wykorzystywany do produkcji ekskluzywnych kosmetyków.
Dla rozluźnienia zapraszamy do poczytania o sześciu istotnych zasadach, dzięki którym w pełni będziemy mogli korzystać z zimowych rozkoszy narciarskiego lub snowbordowego stoku. W lutowym wydaniu nie mogło też zabraknąć kilku słów o święcie zakochanych - w tekście "Dzień Świętego Walentego - dla dociekliwych" próbujemy dociec, skąd pochodzi tradycja wysyłania kartek z miłosnymi wyznaniami.
Zimowe wydanie "Filiżanki Smaków" zbiegło się w czasie z rozpoczęciem nowego cyklu spotkań - Akademia Filiżanki Smaków. To inicjatywa zespołu redakcyjnego „Filiżanki Smaków”, której celem jest przybliżenie czytelnikom niezwykłego świata kawy, herbaty, czekolady oraz wielu innych smaków życia. W ramach Akademii organizujemy prezentacje, pokazy, degustacje, wykłady. Pierwsze spotkanie dotyczyło herbaty i obejmowało wykład oraz degustację różnych rodzajów herbat. Relację ze spotkania można znaleźć na www.filizankasmakow.pl