Nie można żyć szczęśliwie, nie żyjąc godnie, moralnie i rozumnie - Epikur Z Samos

Na zdrowie...

Nowy numer "Filiżanki smaków"
Ukazał się nowy numer "Filiżanki Smaków" - bezpłatnego czasopisma dla miłośników kawy, herbaty i czekolady. W numerze ciekawe artykuły o tradycji picia herbaty w Tybecie, o sałatce z herbaty sporządzanej w Birmie, o ceremoniach i zwyczajach związanych z yerba mate oraz o herbatach turkusowych. Udajemy się również na czekoladową wycieczkę po Nowym Jorku, poznajemy "świat miodem płynący" i zagłębiamy się w tajniki produkcji porcelany kostnej.
więcej
Poznań bez papierosa na na...'Malcie'!
3 lipca odbył się pierwszy w Poznaniu event miejski pod nazwą „Poznań bez papierosa”, będący elementem kampanii społecznej PolskaBezDymu. Akcja miała miejsce podczas finału Międzynarodowego Festiwalu Malta, organizowanego już po raz dwudziesty! Wkrótce relacja na naszych łamach...
więcej
Ekoturystyka – nowe wydanie książki o turystyce przyjaznej dla środowiska
Ukazało się trzecie zaktualizowane wydanie książki pt. „Ekoturystyka” Dominiki Zaręby, pierwszej publikacji nt. ekoturystyki w Polsce. Książka, opublikowana nakładem Wydawnictwa Naukowego PWN, porusza niezwykle ważny problem ekoturystyki jako formy turystyki zrównoważonej, która przyczynia się do ochrony środowiska oraz przynosi korzyści ekonomiczne i poprawę jakości życia społeczności lokalnych w najbardziej atrakcyjnych przyrodniczo i kulturowo zakątkach świata. W publikacji znajdziemy liczne przykłady rozwiązań proekologicznych w turystyce krajowej i światowej – m.in. z USA, Nepalu, Gwatemali, Meksyku, Belize, Mongolii, Węgrzech, Rumunii, Białorusi, Włoszech i wielu innych krajów.
więcej
Historia herbaty w Europie (I)
Był sam koniec XVI wieku, kiedy pierwsze liście herbaciane pojawiły się w Europie. Stało się to zapewne za sprawą Portugalczyków, którzy na Dalekim Wschodzie bywali jako kupcy i misjonarze. Prawdopodobnie oni przywieźli do rodzinnego kraju próbki azjatyckich liści. Od tej pory herbata rozpoczęła swoją imponującą karierę w Europie. Podbijała serca kolejnych narodów, które mogły zdobywać ją w dwojaki sposób – drogą morską, bezpośrednio z Chin, lub drogą lądową, przez Rosję. Najwięcej uczucia okazali jej Brytyjczycy.
więcej
Historia herbaty w Europie (II)
Chociaż Brytyjczycy cieszą się sławą miłośników herbaty, z początku spoglądali na tę, jak i na każdą inną, nowość sceptycznie. Herbata dotarła na wyspy ze sporym opóźnieniem – dwadzieścia dwa lata po tym, jak zadomowiła się we Francji!
więcej
Kawa na zdrowie (I)
Kawa w Europie jest znana od wieków, a choć jej losy były różne, zawsze budziła kontrowersje. Już w XVII wieku tajemniczy Brytyjczyk M.P. ogłosił traktat, w którym zachwycał się wspaniałymi właściwościami kawy: według niego miała wysuszać żółć w żołądku i opróżniać głowę ze szkodliwych dymów, które to nieszczęsne przypadłości obdarzały Brytyjczyków ich słynnym, flegmatycznym charakterem. Ale w tym samym okresie brytyjskie kobiety ogłosiły swój protest przeciwko kawie, w którym żartobliwie obciążały ją odpowiedzialnością za zniewieścienie mężów, a nawet ich impotencję.
więcej
Kawa na zdrowie (II)
Istnieje powszechne przekonanie, że picie kawy może prowadzić do odwodnienia. Przez lata lekarze i dietetycy nie doliczali kawy do dziennego spożycia płynów. Jednak najnowsze badania dowodzą, że przy umiarkowanym spożyciu (do 300 mg kofeiny na dobę) kawa i inne napoje zawierające kofeinę wcale nie wpływają negatywnie na nasze nawodnienie.
więcej
Pu-er - herbata jak wino (I)
Na Zachodzie herbata pu-er staje się coraz popularniejsza dzięki swoim zdrowotnym i odchudzającym właściwościom, w Chinach jest jednak znana już od ponad 1500 lat. Niegdyś sposób jej powstawania był ściśle strzeżoną tajemnicą, a szpiedzy próbujący ją zdobyć byli karani śmiercią. Najcenniejszych pu-er nie mógł pić nikt oprócz cesarza. Jako jedyna herbata na świecie, tak jak wino, z wiekiem staje się coraz lepsza.
więcej
Pu-er - herbata jak wino (II)
Pu-er dzieli się na dziesięć klas, od pierwszej (najwyższej) do dziesiątej (najniższej). Stopień na skali określa pochodzenie liści i ich jakość, sposób ich przetworzenia i przechowywania, ale nie musi oznaczać lepszego smaku, który jest przecież kwestią osobistych preferencji.
więcej
Nowalijki na stół (I)
Definicji nowalijek jest wiele. Dla nas, konsumentów, to po prostu warzywa, które ukazując się na rynku po przerwie jesienno-zimowej, zapowiadają wiosnę i lato.
więcej