Pogodziłem się z losem i jestem szczęsliwy - Erazm z Rotterdamu
Małe Ojczyzny »

Toskańskie bezdroża...

Drukuj
 


  • Najsłynniejszy posąg świata, „Manhattan średniowiecza”, najpopularniejsze włoskie wino, wspaniała kuchnia i największy wybór ośrodków spa we Włoszech

  • Ojczyzna Leonarda da Vinci, Michała Anioła, Dantego i Galileusza

  • Pierwszy raz w polskiej wersji językowej Zielony Przewodnik Michelin po Toskanii

Wydawnictwo Bezdroża przedstawia tegoroczną nowość, Toskania z serii Zielony Przewodnik Michelin, który w niezwykły sposób, poprowadzi nas przez ten zakątek świata.

Według niektórych historyków sztuki prawdziwym sercem regionu jest stolica Toskanii – Florencja, gdzie znajduje się najsłynniejszy posąg świata – Dawid Michała Anioła. Inni uważają, że najważniejszym miejscem jest miasteczko San Gimignano, nazywane też „Manhattanem średniowiecza”, które słynie z domów z oryginalnymi czworokątnymi wieżami. Nikt nie ma natomiast wątpliwości, że w Toskanii rozkwitała przed wiekami europejska kultura, która podziwiana jest dzisiaj przez turystów z całego świata.

Florencja, Lukka, Piza, San Gimiliano oraz Siena to miasta oznaczone w Zielonym Przewodniku najwyższym wyróżnieniem turystycznym – trzema gwiazdkami. Jednak stanowią one tylko przedsmak wszystkich polecanych atrakcji. Autorzy wymieniają także warte odwiedzenia miejsca poza utartymi szlakami turystycznymi, takie jak opactwo na Monte Oliveto Maggiore i średniowieczne miasteczko Massa Marittima. W przewodniku znajdziemy także najlepsze kurorty nadmorskie (plaże piaszczyste, kamieniste oraz wyspy), a także uzdrowiska, których jest w Toskanii najwięcej spośród wszystkich włoskich regionów.

Ponadto w tym roku Florencja po raz pierwszy pojawiła się w Czerwonym Przewodniku Michelin Main Cities of Europe 2009, opisującym najlepsze lokale gastronomiczne na świecie. Restauracja Enoteca Pinchiori została wyróżniona trzema gwiazdkami, co świadczy o prawdziwym kunszcie kucharzy.

Trzy gwiazdki w Czerwonych Przewodnikach Michelin oznaczają „kuchnię wartą podróży”, a to samo oznaczenie w Zielonych Przewodnikach – zabytki, które należy „koniecznie zobaczyć”. Nieocenione bogactwo kulturowe regionu oraz tegoroczny sukces florenckiej kuchni – powinny być dla Polaków wystarczającymi argumentami by odwiedzić ten rejon Włoch – mówi Ewa Konopka, rzecznik prasowy Michelin Polska.

Dzięki łagodnemu klimatowi sezon turystyczny w Toskanii trwa prawie cały rok. Autorzy doradzają czytelnikom najkorzystniejszy przebieg podróży w zależności od ilości dostępnego czasu. Wczesną wiosną najlepiej wybrać się na wieś, sprzyjającą aktywnemu wypoczynkowi i agroturystyce. Latem w miasteczkach w całej Toskanii odbywają się tradycyjne festiwale i koncerty na świeżym powietrzu. Smakosze, a szczególnie miłośnicy wina i trufli powinni odwiedzić Toskanię pod koniec lata; to właśnie wtedy najlepiej poświęcić się degustacji regionalnych produktów. Natomiast łagodna zima pozwoli polskim turystom odetchnąć od mrozów, a w miejscowych muzeach i hotelach skorzystać ze zniżek.

Przewodnik Toskania na ponad 350 barwnych stronach maluje obraz niemal rajskich miejsc, zaprasza do 81 zabytków wartych zobaczenia i proponuje niezwykłą ucztę dla ciała i ducha, jaką można przeżyć planując urlop w Toskanii.

www.bezdroza.pl